Ma 2021. január 22., péntek, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Rekontra – Válasz a Hírmondó meséire

PDFNyomtatásE-mail

Avagy: mi a különbség a  vélemény és a tény között?

Sokadszor foglalkozik velünk a Vácrátóti Hírmondó. Azt tapasztaljuk, hogy az önkormányzat szerkesztőségi oldalán komoly szövegértési problémák vannak. Bízunk benne, hogy Önök, kedves olvasóink, nem küzdenek ilyen gondokkal, ezért most ismét összefoglaljuk azokat a tényeket, amik valóban tények, s azokat a véleményeket, melyek a mi álláspontunkat tükrözik.

Tény az, hogy a testületi ülésen alig vannak viták, aki ezt ellenőrizni akarja, nézze meg a videókat honlapunkon.Véleményünk az, hogy a testület nem a falu érdekeit képviseli, hanem birka módra megszavazza, amit a polgármester vagy az aljegyző előterjeszt.
Konkrét példa: előre szóltunk, hogy a közérdekű adatkezelés témában, amit az aljegyző előterjeszt, az butaság, mégis változtatás nélkül átment a javaslat. Azaz egyik képviselő sem vette a fáradságot, hogy utánanézzen a tényeknek. Miért? Mert vakon hisznek annak az aljegyzőnek, aki már többször csúnyán felsült. Persze tudjuk, ő is „jól bejáratott”.
A hírmondó szerkesztői hosszan magyarázták egy korábbi számban, hogy aki egyetemen tanít, az nem egyetemi tanár. Ez így van. Ezzel szemben, ha valaki egy intézményben dolgozik tanárként, akkor annak az intézménynek a tanára. Tehát amikor úgy írom alá az általam írt cikket, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, akkor ez azt jelenti, hogy ott tanítok, nem azt, hogy egyetemi tanár lettem. Ez ilyen egyszerű.
Hulladékszállítás – ügyes kis csúsztatás ez a szösszenet is. Soha nem állítottuk, hogy a testületnek lenne ármegállapítási joga a víz vagy a csatorna esetében. Mi csak a hulladékszállítási díjról beszéltünk.

Tény, hogy Önöknek a hulladékszállításért valóban többet kell fizetni, az is tény, hogy az önkormányzat a Zöld Híd Kft.-n kívül mással nem is tárgyalt a kérdésben. Az is tény, hogy a közszolgáltatási szerződést az önkormányzat kötötte, s nem tett semmit azért, hogy a díj alacsonyabb legyen.
Véleményünk az, hogy az a tárgyalási technika, amivel a jelenlegi testület ezeket az ügyeket intézi, a komolytalan kategóriába tartozik. Nem úgy kell a falu érdekeit képviselni, hogy megkérdezzük, lehet-e olcsóbb, majd ha az a válasz érkezik, hogy nem, akkor ebbe belenyugszunk.
Sajnos az látszik, hogy a jelenlegi képviselők (beleértve a polgármestert is) nem sok üzleti tárgyaláson vettek részt, ahol előnyösebb feltételeket kellett volna kialkudni.
Tény az is, hogy a képviselők egyetlen egyszer sem kérték számon a polgármestert, hogy mit végzett azon határozatok ügyében, amiket a korábbi üléseken hoztak.
Véleményünk, hogy ennek oka a tutyimutyiságuk, az érdektelenségük. Nem is veszik a fáradságot, hogy utánanézzenek a dolgoknak, lusták elővenni a korábbi jegyzőkönyveket és megnézni azt, milyen feladatot adtak a polgármesternek egy-egy döntésükkel. Azaz nem a falu érdekeit képviselik. Ez a fajta számonkérés is hozzátartozna egyébként a mutyizás megszüntetéséhez.

Azt is írja a Hírmondó az alpolgármester minősíthetetlen viselkedése kapcsán, hogy volt egy képviselő, aki kirohant egy testületi ülésről. Persze most is csak célozgat, nem ír konkrétumot.
Nos akkor a tények: 1999-ban (azaz 15 évvel ezelőtt), amikor felkértük Garamszegi Gézát, hogy induljon el az időközi választáson, azt mondtam neki, hogy mindaddig támogatom, amíg tisztességes marad. 2001-ben robbant ki a Strabag-ügy, melyben igen gyorsan kiderült, hogy a potenciális befektető csaló, hiszen a Strabag nevében lép fel, de a Strabag ilyen fajta befektetéssel nem foglalkozik. Ezt én mint akkori pénzügyi bizottsági elnök derítettem ki. A polgármester és a jegyző már ott is csúnyán mellényúlt, amikor azzal támadtak, hogy nem volt jogom ennek az ügynek utánajárni. A pénzügyi és ellenőrzési bizottság elnökeként nemcsak jogom, de kötelességem is volt a csalók leleplezése. A testület zárt(!) ülésén a polgármester, Garamszegi Géza kezdeményezte a leváltásomat, én pedig valóban közöltem, hogy ehhez a színjátékhoz nem adom a nevem, s eljöttem.
A véleményem: Valóban hibáztam, meg kellett volna várnom a testület döntését, s meg kellett volna próbálnom már akkor elérni, hogy a polgármestert leváltsuk. Hiszen már akkor is mutyizott, ezt ő maga is tudja.
 Ezúton kérek mindazoktól elnézést, akik emiatt szenvedtek hátrányt az elmúlt 15 évben.
Ezért is gondolom, hogy változtatni kell a faluban, véget kell vetni ennek a belterjes működésnek. Remélem, ehhez meg fogom kapni Önöktől a szükséges támogatást, s lesz lehetőségem bizonyítani, hogy lehet ezt a falut a jelenlegi értékeinek megtartása mellett élhetőbbé tenni.

A fociról pedig csak annyit, hogy a mi tudósításunk nélkül nem mozdultak volna meg az emberek olyan számban, amely lehetővé tette a csapat megmentését. Mi szerveztük oda a fiatalokat a testületi ülésre is, ahol azután elmondták a véleményüket. Többször beszélgettem Spiegelhalter Lászlóval és Turányi Tamással ezekről a kérdésekről és mindig mindenben segítséget ajánlottam nekik. Az elsők között voltam, aki támogatójegyet vett. Ezek után arra célozgatni, hogy jobban örültünk volna a foci megszüntetésének, undorító, de mindazok után, amiket azon a testületi ülésen hallottam (a videó bármikor visszanézhető!), már semmin sem lepődöm meg.
Még egy kérdés a végére: ki szervezett Falu Foci Bajnokságot? A jelenlegi testület vagy a vacratot.info?

Az 1956-os emlékműállítás kapcsán néhány kiegészítés. A beadvány benyújtása és az emlékmű felállítása között volt testületi ülés (igaz rendkívüli – 2013. 10. 30-án), azonban a kérdést csak november közepén tárgyalta a testület. Mint Önök is tudják, az 1956-os eseményekhez kapcsolódóan két időszakban szoktak megemlékezések lenni: október 23. és november 4. körül.
A polgármester látta az emlékmű állítását, hiszen szombaton az elhelyezéskor elautózott az emlékmű előtt, s majd kiesett az autójából, miközben nézte, hogy mi történik. Érdekes, hogy csak a képviselőkhöz nem jutott el a meghívó, a jelenlévő közel 70 ember megkapta. Erről most nekem is egy közmondás jut az eszembe: nem akarásnak nyögés a vége.
Megjegyzés: többen jelezték, hogy október 23-án nem voltak kihelyezve a zászlók a főúton sem.

Kalotay Balázs

További válaszok a Hírmondó meséire

„Településünk hivatalos honlapján most is mindenről tájékozódhat az olvasó csak arról nem ami valóban fontos... áramszünet lesz” – írtuk egy alkalommal. Az önkormányzat válasza:
„Az önkormányzat nem szolgáltató, bár ennek ellenére, akkor mikor ez irányú megkeresést kap valamely cégtől, közreműködik az információ honlapon történő szélesebb körű közzétételében.”
Igen, sajnos ezért tart itt a település ahol tart, mert az önkormányzat jelenlegi vezetése még mindig nem szolgáltatóként működik. Ha tudták a pontos utcák áramszüneti időpontját és valóban a lakosok informálódását szolgálná a községi honlap, ami most nem mondható el, akkor közzé kellett volna ezt tenniük. Korábban már a kéményseprő érkezését sem engedte az aljegyző publikálni oldalunkon, idén több lakosnál ez gondot is okozott. De biztosan erről sem kaptak tájékoztatást a hivatalban.
Véletlenszerűen szemezgettünk az oldalon található, településünket kis mértékben sem érintő információk között: vágányzár a Göd–Vác vasútvonalon, Összefogás a vízellátás privatizációja ellen közlemény, Hortobágyi hídi vásár...!
Nem baj, továbbra sem kell szolgáltatni, mint ahogy az az elmúlt években sem sikerült, amióta „közmegelégedéssel” működik a település új honlapja.
Lehet, hogy emiatt a szemlélet miatt maradt anno a lakosságszám is kétezer fő alatt, emiatt olyan a tömegközlekedés, amilyen, és ezért terjednek „olyan jól” a hírek a településen? Hajrá, csak így tovább, kedves önkormányzat!

Egy másik esetben az önkormányzat kiragadott egy mondatot a vacratot.info oldalról: „Ezúton szólítjuk fel a képviselőket, hogy határozatban kötelezzék a polgármestert és a jegyzőt a mutyizás befejezésére.” Ennyit tudtak hozzáfűzni: „Ezt az állítást annyiban kommentálnánk... biztosan sokan ismerik a mondást: »Ki mint él, úgy ítél!«”
Tisztelt Önkormányzat és a Vácrátóti Hírmondó névtelenség mögé bújó szerkesztőbizottsága! Lapunkban megjelenő írásainkra már mi is többször megkaptuk a névtelen jelzőt. (Azért eme megszólítás, mivel a 2013 decemberében megjelenő Hírmondóba az impresszum már bele sem fért. De nem is ez a lényeg.)
Vácrátót község azon kevés lakosa, aki egyáltalán átlapozza az önkormányzati lapot és a legizgalmasabb két oldalát, a Pro és kontrát elolvassa el, biztosan nagyon élvezi ezeket a közhelyes, frappánsnak kissé sem nevezhető, ámde szánalomra igencsak méltó életbölcseleteket és közmondás-giccshalmazt, amiket ott lát. Ám lehet, hogy még többen vannak, akik erre bizony nem kíváncsiak, különösen azért, mert az önkormányzati lapnak közérdekű információkat kellene tartalmaznia, nem a képviselő-testület, az aljegyző és a polgármester túlérzékenységtől és sértettségtől ordító megnyilvánulásait.

Különösen azért felháborító ez, mert ez az újság is vélhetően közpénzen készül a lakosság által oly keservesen befizetett adóforintjaiból. Azért vélelmezzük ezt, mert az elmúlt négy évben a költségvetésben még csak nyomát sem találtuk, hogy az önkormányzat egy évben mennyi pénzt költ el a nyomtatott sajtó kiadására. Most itt az alkalom, ezért meg is kérdezzük:  mennyibe került az elmúlt négy évben tételesen, évekre lebontva a Vácrátóti Hírmondó nyomtatása és szerkesztési költsége?
Mi egy újabb rémes közmondás vagy életbölcselet helyett inkább azt üzenjük az önkormányzatnak és a képviselő-testületnek, hogy a Pro és kontra néven megindított borzadálysorozat megjelenését saját költségükön vagy reklámbevételekből  folytassák, mint ahogy azt a Helyi Ügyek szerkesztősége is teszi! Ne közpénzen!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére