Ma 2019. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Rövid kastélytörténet

PDFNyomtatásE-mail

Már egy 1786-ban megjelent könyv két nemesi udvarházról (kúria) tudósít a mai Vácrátót területéről. A botanikai gyűjtemény elődjének számító tájképi kert első említése 1827-ből, a Géczy család birtoklásának idejéből származik. Valószínűsíthetően korábban csak egy átlagos, a természeti adottságokat jól kihasználó, ártéti ligeterdőre és folyami homokra épített „ánglus kert” lehetett a Sződrákos-patak felduzzasztott vize mellett.

1871-ben bojári gróf Vigyázó Sándor (1825-1921) vásárolta meg a birtokot, aki hatalmas vagyonát tovább növelte felesége, Podmaniczky Zsuzsanna (1838-1923) hozománya által is. Házasságuk kezdetén még jobbára Bécsben éltek, de a hazafias érzelmű Sándor hazakívánkozott, ezért az új birtokán már meglevő, az 1830-as években klasszicista stílusban épült, szabadon álló kastélyt 1872-ben eklektikus-historizáló stílusban átépíttette és a korízlésnek megfelelően bebútoroztatta. Az átépítés után a mozgalmas homlokzatú, romantikus, egyemeletes, toronyszobás épületben a folyosókon és előszobákon kívül 28 helyiség, ezen belül 24 szoba volt található. A kastélyt körülölelő 52 holdnyi területű kert átalakítására a legjobb hazai kerttervezőt, a József főhercegnek is dolgozó, híres Jámbor Vilmost hívta meg. Néhány évtized alatt Band Henrich Vilmos főkertész irányítása mellett, óriási költségekkel létrejött a dendrológiai gyűjtemény, valamint a múlt felé forduló, szentimentális életérzést kifejező kerti építményekkel a korstílusnak megfelelő stíluselemekkel rendelkező tájképi angolkert.
Vigyázó Sándor végrendeletében roppant vagyonát, könyvtárát, értékes műtárgygyűjteményét, négy vidéki kastélyát, városi lakó- és bérházait, palotáit, 28 ezer kataszteri hold földjét és jelentőségén túl értékes vácrátóti növénygyűjteményét a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta. Hét évvel később fia, Ferenc (1874-1928) Bécs mellett történt tragikus halála után azonban hosszú pereskedés indult el az örökös Bolza család és az Akadémia között a 20 millió aranypengős (ma kb. 75 milliárd forint) vagyonért. Az évekig tartó huzavonában Zichy Domokosné Bolza Mariette (1911-1996) 1936-ban Debreczeni Sándor pesti ügyvédnek eladta a birtokból a vácrátóti kastélyt és parkot. Az új tulajdonos nem csak az üvegházakat számolta fel, hanem sajnos lebontatta a rossz állagúnak ítélt 712 négyzetméteres tornyos kastélyt, és felépíttette helyette a ma is látható egyszerűbb, az akkori polgári ízlésnek megfelelő udvarház jellegű kúriát.
Csak a háborút követően, többszöri tulajdonoscsere után valósult meg az örökhagyók szándéka, és került az ingatlan az akadémia birtokába, hogy a területen 1952-ben megalakulhasson a mai napig működő Botanikai Kutatóintézet. A 182 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kertet, valamint az ország leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteményét évente 80 ezer látogató tekinti meg.
 

Volentics Gyula
helytörténeti kutató
a magyar kultúra lovagja

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére