Ma 2019. július 16., kedd, Valter napja van. Holnap Endre és Elek napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Félidőben Kétévesek lettünk

PDFNyomtatásE-mail

Kétévesek lettünk. Az évfordulókon a megemlékezés mellett általában elgondolkodunk azon, hogy az adott időszak eredményes volt-e vagy sem. Ennek véleményezését Önökre, olvasókra bízzuk. A vélemény kialakításához persze szükség van némi áttekintésre, az elmúlt két év eseményeiről.
Egy szerkesztőség életében két év nem hosszú idő. Egy újság életében sem. Ha az önkormányzat oldaláról nézzük, az eltelt idő éppen egy választási ciklusnak a fele.
Ha értékelünk, mindig abból kell kiindulnunk, hogy milyen célokkal indultunk, milyen határidőkkel, és ezekből mit sikerült teljesítenünk.

Nos, a kezdet 2010 ősze, a választásokat követően, amikor alpolgármesterünk által oly találóan megfogalmazott módon, megszületett a három-harmad. – Aki esetleg nem értené ezt a kifejezést, ez azt jelenti, hogy alpolgármesterünk szerint a képviselőtestületbe csak olyanok kerültek be, akik elfogadják és támogatják a polgármester programját. Persze az emberben ágaskodik a kisördög, hogy vajon a 4:3 arányú szavazás a konyha kiszervezés esetében, hogyan is van összhangban a három- harmaddal, de lehet, hogy ez csak egy részletkérdés.
Mi tehát ennek a három harmadnak szerettünk volna nyilvánosságot biztosítani. Kezdetben a jegyző asszony – akiről időközben azt is megtudtuk, hogy igen tapasztalt jegyző és „közmegelégedéssel végzi munkáját” – még azt is kétségbe vonta, hogy lehet-e a testületi üléseken elhangzottakat jegyzetelni. Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerencsére elegendő volt, hogy e véleményét megváltoztassa, s ma már rendszeresen készül videofelvétel a testületi ülésekről. Ezt a lehetőséget mind a polgármester, mind az alpolgármester úr felhasználja, hogy üzenhessen mind szerkesztőségünknek, mind a lakosságnak. (Példaként egy rövid idézet, ami többször is elhangzott: „Belemondom a kamerába”. )
A nyilvánosság és az alternatíva lehetősége a jelenlegi vezetést is új erőfeszítésekre ösztönözte, hiszen egyszer még egy ellenkamerát is elhelyeztek a testületi ülésen a polgármester mögött, ez a kamera a jelenlévő közönséget rögzítette. Sajnos a felvételt a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Reméljük egyszer erre is sor kerül!
A közérdekű adatok fogalmával és a hozzá kapcsolódó nyilvánossággal még mindig komoly küzdelmet folytat jó képességű jegyzőnk.
Tavaly  júliusban(!) kérte szerkesztőségünk, hogy hozzák nyilvánosságra az önkormányzati konyha kiszervezésével kapcsolatos adatokat. Hosszas levelezés követően, amikor már bírósággal fenyegetőztünk, kaptuk meg a pályázat anyagainak egy részét. Sajnálatos, hogy ezek az emberek (jegyző, polgármester) még mindig nem értik: amikről ők döntenek, az nem a magántulajdonuk, hanem a falué, azaz ezen témákban igenis minden információt nyilvánosságra kell hozni. A nyilvánosság éppen a regnáló vezetés érdeke, hiszen így nem lehet suttogó propagandával senkit mocskolni, lehetetlen helyzetbe hozni. Ezt valamiért továbbra sem értik, hiszen a konyha kiszervezés kapcsán átadott anyagokból éppen csak a konkurens pályázatok hiányoznak, így azt ugyan megtudhatjuk, hogy milyen feltételekkel kötött szerződést az önkormányzat, azt azonban nem, hogy a rivális pályázatok miben voltak gyengébbek – vagy erősebbek. Az már csak az érdekességek kategóriájába tartozik, hogy a pályázat kiírásánál nem voltak előre meghatározott bírálati szempontok, bölcs képviselőink a „helyben szokásos módon”, közvetlenül a testületi ülésen döntötték el – bizonyára szimpátia alapján –, hogy ki legyen a nyertes. Ezt mi minimum aggályosnak érezzük, de a döntés felelőssége őket terheli.

Természetesen beszámoltunk a helyi eseményekről is, bár ennek nem mindenki örült – polgármesterünk kifejezetten kémkedésnek(!) tekintette az óvodai adventi vásár meglátogatását. Írtunk a szüreti felvonulásról, a helyi kulturális és sporteseményekről, iskolai és óvodai rendezvényekről. Mivel a művelődési ház programjai nem voltak túl változatosak, így ezzel kapcsolatban sajnos nem sok mindenről számolhattunk be.
Heti rendszerességgel külön rovatban számoltunk be honlapunkon a helyi focicsapat eredményeiről, amelyről nem egyszer videofelvétel is készült.

Bízunk benne, hogy Önök is értékelik eddigi munkánkat. Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak sikerekben és örömökben gazdag új esztendőt!
Idén is szívesen vesszük azon olvasóink jelentkezését, akik újságunk szellemiségével egyetértenek és akár cikkek írásával vagy önkéntes munkájukkal segítenék szerkesztőségünket.

A vacratot.info
szerkesztősége

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére