Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Elhangzott, de nem mondtuk – avagy hogyan tárgyalnak a vácrátóti képviselők!

PDFNyomtatásE-mail

Igencsak forró hangulatúra sikerült a közös testületi ülés ahol a vácrátóti és váchartyáni képviselők egyeztettek. Az egyeztetés célja a közös hivatal létrehozása lett volna.
Az előzmények:
2013. január elsejétől a 2000 főnél kisebb települések az új önkormányzati törvény szerint csak közös önkormányzati hivatal létrehozásával működhetnek. Az ok egyszerű, hatékonyabb, és takarékosabb gazdálkodást vár az állam az önkormányzatoktól. Ezzel egy időben bizonyos önkormányzati feladatok, pl. az iskolák működtetése, gyámügy, szabálysértés átkerül az államhoz.

A fentiek a gyakorlatban azt jelentik, hogy a kisebb önkormányzatoknak megállapodással 2013.03.01-ig el kell jutniuk a közös hivatal létrehozásához.
A vácrátóti testület korábban tárgyalta már a lehetőségeket, s döntéseket hozott, hogy kivel hajlandóak tárgyalni, s kivel nem. Sajnos a döntés előkészítő anyagról (vagyis, hogy mi alapján alakította ki álláspontját a testület) nem sokat tudhatunk. Pedig ez a kérdés érintheti a lakosságot is. De tudjuk, hogy Vácrátóton 3/3 van ezért, hát itt ilyen részletekkel nem foglalkoznak. Azért mi élünk a gyanúval, hogy ennek a listának a testület általi összeállítása leginkább érzelmi alapon történt. Pl. Őrbottyánnal, azért nem ülünk le egyeztetni, mert korábban közös tanács volt, s ez rossz emléket hagyott mindenkiben. Vagy esetleg azért, mert polgármesterünknek még vitája van az Őrbottyáni polgármesterrel a csatorna beruházás kapcsán?

A listán minden esetre szerepel Váchartyán, ezért mint a felvételen elhangzik polgármesterünk és jegyzőnk elment előkészíteni a terepet. Hogy milyen eredménnyel? A felvétel és az ott elhangzottak sok mindenről árulkodnak.


Aki végignézi a felvételt (több mint 2 óra) sokat megtudhat arról, hogyan kell európai módon tárgyalni és hogyan nem. Sajnos nem a mi képviselőink voltak azok, akik a kulturált tárgyalástechnikát bemutatták. Az ülés célja az elején elhangzottak szerint az együttműködés kereteinek meghatározása lett volna. A váchartyáni képviselők, pl. a gazdasági bizottság elnöke, rögtön az elején azzal a javaslattal állt elő, hogy még mielőtt meghatározzák, hogy ki legyen a gesztor (azaz hol van a központ) definiálják, hogy milyen feltételekkel kívánnak együttműködni. Ez elég logikusnak tűnő javaslat, hiszen ha nem tudjuk, hogy kié lesz a vezető szerep, s így alakítjuk ki a szabályokat, akkor mindenki igyekszik korrekt kereteket meghatározni. Ezt a javaslatot a vácrátóti polgármester lesöpörte az asztalról, azzal, hogy a módszertani útmutató nem ezt mondja. A kérdés csak az, hogy mi a fontosabb a jó megállapodás vagy a módszertani útmutató betartása? Sajnos a polgármester csak ezen a megbeszélésen tartotta magát ennyire mereven az útmutatóban leírtakhoz, a mindennapokban és a testületi üléseken ezt nem mindig tapasztaljuk.

Hosszan hallgathattuk, mint érvet, hogy milyen csoda jó jegyzőnk van, valamint, hogy milyen jó képességűek a hivatali dolgozóink. Ezek fontos dolgok, kérdéses azonban, hogy mennyi jelentősége van a döntés szempontjából. Ennek eldöntését inkább az olvasókra bízzuk!

Minden esetre a felvétel végére megtudhatjuk, hogy a testületi ülésen elhangzottak egy részét inkább hálószoba titokként kellene kezelni, (már megint az a fránya nyilvánosság a gond, találják ki kinek jelent ez problémát!)

Valamint azt is megtudhattuk, hogy a váchartyáni polgármester azzal, hogy emlékszik a korábban elhangzottakra megsérti a vácrátóti polgármestert.

A csattanó azonban a végén volt. Amikor Vácrátót polgármestere és jegyzője arra kérdésre, hogy valóban felajánlották-e Váchartyánnak a tárgyalások kezdeti szakaszában, hogy Váchartyán akár gesztor is lehet az együttműködésben, akkor vezetőink ezt először tagadták (kategórikusan), hogy ilyet tettek volna, majd jegyzőnk közölte: Elhangzott, de nem mondtuk.

Ez volt az a pont ahol a váchartyáni polgármesternél is elszakadt a cérna.

Mit is mondhatnánk erre? Így bizony nehéz lesz partnert találni! Várjuk a folytatást, reméljük képviselőink tárgyalási technikája fejlődik az elkövetkezőkben!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére