Ma 2019. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Lehetne más program is!

PDFNyomtatásE-mail

Eltelt a nyár és lassan megérkezik az ősz. Szerencsére Vácrátóton az időjárás és a hónapok múlása nem befolyásolja a művelődési ház rendszeres programjait, hiszen azok nincsenek.
Alvó faluként illetik Vácrátótot, ami minden tekintetben igaz. Hiszen "csak aludni" járnak haza az emberek, fiatalok. Hiába lennének adottak a lehetőségek programok szervezésére, mégis zárva minden hétvégén a művelődési ház a fiatalok és a lakosság előtt.

Persze lehet most mondani, hogy nincs pénz a rendezvényekre. Idén először nem volt a községben augusztus 20-i ünnepség. Ami nem a tűzijátékról kellene szóljon, mert talán anélkül is felléphettek volna a helyi csoportok és ez nem kerül pénzbe, csak szervezni kellene!
De ne panaszkodjuk, hiszen szüreti mulatság minden évben van, igaz, hogy már évek óta ugyanazzal a forgatókönyvvel végrehajtott felvonulásra a felvonulókon és az épp botanikus kertbe látogatókon kívül nem sok érdeklődő kíváncsi, a rendezvény belterjeségét pedig jól mutatja, hogy az ovisok fellépését követeőn a közönség jelentős része gyorsan távozott..
Idén már a három évente megrendezésre kerülő Rátót találkozóra sincs pénz, de volt helyette idősek napja.

Visszatérve a fiatalokra. Sajnos az előbb említett programok egyike sem célozza meg a helyben élő 15-25 év közötti korosztályt. A művelődési ház igazgatója évek óta erőfeszítést sem tesz ezen korosztály megszólítására.


Kicsit szétnéztünk a környező települések művelődési házainál az elmúlt időszak programjaiban. Hogyan lehet ezt másképp csinálni?

Nem kell messzire menni Őrbottyánban filmklub működik, színjátszócsoport, a régi iskolában klubnapokat tartanak és suli buli is megrendezésre kerül.
Csomádon, kétféle tánciskola órái közül is választhatnak a fiatalok, az idősebbeknek jubileumi nótaműsort szerveznek. A sportolásra edzőteremben vezethető le a fölös energia, de van Body-Balls, IAIDO, Kempo, Néptánc gyerekeknek, UGRI-BUGRI TORNA oktatás.
Sződön évente megrendezésre kerül a falunap, NO DROG – kerékpáros felvonulás a kábítószerek ellen, művészeti kiállítások, hagyományőrző napok, táncház, magyar kultúra napi műsor, helytörténeti- ismeretterjesztő előadások, nosztalgia buli.
Veresegyház programjait nem is mertük megnézni, hiszen egy város programjait egy falu lehetséges programjaival nem lenne túl etikus összevetni.
De itt van Erdőkertes, kreatív kézműves foglalkozások, ulti emlékverseny, kiállítások, nosztalgia klub időseknek, de van babaruha és játékbörze is.

Cikkünk megírásakor megkérdeztünk néhány lakót is a kulturális programokról, és volt aki közönnyel fogadta magát az érdeklődést is, volt aki szerint a mostani kultúrfelelős már nem tudja megszólítani a programok célközönségét.
Azt azért látni kell, hogy nem könnyű dolog bármilyen programot is készíteni Vácrátóton, hiszen a hosszú évek monotóniája és programok hiánya miatt kialakult közönyt a faluban nagyon nehéz kezelni. Ez bizony látszik is a programok számán vagy azok látogatottságán.
 
De ha már a művelődési ház igazgatója nem társadalmi munkában végzi feladatát akkor talán joggal várható el, hogy péntek este ne csak meghirdetve hanem ténylegesen nyitva legyen a fiatalok előtt a falu kultúrintézménye. Hiszen jelenleg a településen az egyetlen rendszeresen nyitva tartó "szórakozási" lehetőség a Sakáltanya. Biztos, hogy ez így jó?

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére