Ma 2019. március 25., hétfő, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

A munkahelyekről, a közlekedésről, a turizmusról és népességszámról!

PDFNyomtatásE-mail

Kalotay Kristóf a Vacratot.info főszerkesztőjének cikke a munkahelyekről, a közlekedésről, a turizmusról és népességszámról.  A cikk ide kattintva is elovasható!

A fenti címben említett kifejezések egy település életében nem különíthetőek el egymástól, még akkor sem, ha a falu vezetés megpróbálja a fentieket nem önkormányzati feladatoknak mondani. Nézzük az összefüggéseket.
Egyetértek azzal, hogy a munkahelyek teremtése nem közvetlenül önkormányzati feladat ugyanakkor nem is közvetlenül a kormány feladata, aki ezt állítja nem egy szabad piacgazdaságon alapuló társadalom, hanem a szocialista társadalom eszméinek rabja.
A gondolatmentet viszont ki kell egészíteni egy fontos kifejezéssel, a lobbyval, érdekkijárással. Ez az a tevékenység mellyel egy önkormányzat és annak vezetője élhet és élnie is kell (esetünkben kellene), hogy a településen munkahelyek jöjjenek létre. Meg kell szólítani a vállalkozásokat ennek módja az vagy az adókedvezmények általi idecsalogatás, vagy olyan infrastruktúrális fejlesztések melyek egy cég, vállalkozás számára elengedhetetlenek, például bekötőút az M2 autóútra.
A vállalkozások által teremtetten kívül még vannak azok a munkahelyek, melyeket maga a település teremt meg és termel ki. Ezeket nem kell vállalkozásokra bízni, hanem mint például a közszolgáltatásokat, a település önkormányzatában kell megtartania, hogy miért? Mert egy vállakozó számára mindig a profit az elsődleges, márpedig ami egy vállalkozónak megéri, az több mint valószínű egy településnek is (persze csak ha megfelelő szakértelemmel ellenőrzik) előnyére válik.
Itt kérem meg a kedves olvasókat hogy írják be az internetes keresőbe az önellátó magyar település nevét, (Mátraverebély) Ha elolvasták a Mátraverebélyi történetet, kérdem én ez a modell vajon megvalósíthatatlan lenne Vácrátóton?

A közlekedés és a népességszám összefüggése a napnál is világosabb, a településünkről menekülnek a fiatalok, a miért pedig egyszerű, nincs megfelelő tömegközlekedés mellyel az egyetemre középiskolába vagy esetleg munkahelyre lehetne közlekedni. Ha valaki esetleg lekési az éppen aktuális buszt lehet, hogy majdnem két órákat kell a buszmegállóban töltenie a következő járatig. Persze olvashattuk a hivatalos újságban a tömegközlekedés biztosítása a volán feladata, igen a közlekedés a volán Zrt. feladata, de a lobbyzásról írtak itt is megállják a helyüket. Erre való a polgármester az a választott személy, aki a településen a végrehajtó hatalmi ágat képviseli az ő feladata az, érdekkijárás! A településen lakók érdekeinek minél hatékonyabb képviselete.

Hányszor tárgyalt a környező településekkel, hogy egységesen lépjenek fel a Volánnál a buszjáratok sűrűségével kapcsolatban polgármester úr?
A turizmusról: településünk egy hihetetlen természeti kinccsel van megáldva, melyet nem használunk ki rendesen, ezalatt a turisztikai szempontot értem, hiszen a vonattól szinte megközelíthetetlen a Botanikus kert, csak veszélyesen az úttest szélén lehet az állomástól besétálni. Miért nem történt pályázás, bicikliút megépítésére, mely összeköti a vasútállomást a Botanikus kertel és később a Veresegyházi vonalra tud becsatlakozni? Ugyanezen úton gyalog is be lehetne jutni a településre. Miért nincsen a vasúti és a buszmenetrend kitéve a botanikus kertnél egy hírdetőtáblára? Szombatonként a kicsiny településünkön miért nincsen piac ahol a helyi gazdák és lakosok egymástól vásárolhatnának, és esetleg a turistákat is idecsalogatnák?

Ezekre a kérdésekre majd valamelyik hírmondóba ismét kapok választ, csak érdemi előrelépés nem történik, mintha megállt volna az idő.


Néhány személyes kiegészítés:


Tisztelt Jegyzőasszony!

A fenti gondolatok jelentős része a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azaz a régi elnevezésén Államigazgatási főiskola ( itt képzik a jegyzőket is) közigazgatási urbanisztika elnevezésű első éves tárgy részét képezik, ön mint aki elvégezte ezt az iskolát miért nem tette fel a kérdéseket a polgármesternek, miért nem keresett alternatívákat megoldásokat?

Tisztelt Polgármester úr!

A fenti kérdésekben lévő alternatívákat fontolja meg kérem, hiszen ez a település lassú agóniától történő megmentését jelentené. Bár Ön gyakran felhozza fiatalságomat, mint olyan tulajdonságot mely megfoszt attól, hogy elmondjam a véleményemet, hiszen ön az idősebb, tehát akkor csak is önnek lehet igaza, de azért kérem olvassa el a bejegyzést és fontolja meg az itt leírtakat. Kérem, ne hagyja, hogy a falu elsüllyedjen!

Kalotay Kristóf 

ELTE-ÁJTK politológia  NKE-KIK igazgatásszervezés

szerkesztő: www.vacratot.info

felelős kiadó: Helyi Ügyek a www.vacratot.info szerkesztőségének újságja


 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére