Ma 2020. október 19., hétfő, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Lánykérés a házasságból?

PDFNyomtatásE-mail

A legutóbbi Vácrátóti Hírmondó címlapját még talán az is elolvasta aki amúgy nem szokott belelapozni. Most nem a „jól megtervezett” elrendezésre gondolunk, amikor a „Győz a sötétség?” főcím mellé került az „Őrizzük meg Vácrátót önállóságát!” felhívás, hiszen mindenki hibázhat. Persze ki tudja, lehet, hogy tudatos volt a kialakítás.

Azt már lassan minden helyi lakos megszokhatja, hogy nem jelenik meg úgy önkormányzati újság, hogy ne kérlelje, könyörögjön az önkormányzat, hogy jelentkezzenek át állandó lakossá a nem itt élő vácrátótiak. Ez most is így történt. Ezúttal a már említett cikkben.

Ám ami meglepetés lehetett a cikkben, hogy bizony titokban képviselő-testületünk, polgármesterünk és jegyzőnk január 12-én közös testületi ülést tartott Vácduka testületével Veresegyház járás kialakításának támogatása tárgyában. Valószínűleg a rendkívüli határidő (miért is volt ez olyan sürgős?) miatt erről az ülésről elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot (nem először).
Testületünk azzal a szándékkal kereste meg Vácduka önkormányzatát, hogy az eddigi körjegyzőséget Kisnémedivel bontsa fel, és társuljon Vácrátóttal (lánykérés), és így Vácrátóton központi hivatalként működhetne tovább a polgármesteri hivatal. Az utólag az ülésről a község honlapjára felkerült jegyzőkönyvből kiderül, hogy a vácdukai képviselők sem értették a társulás gondolatát, és hogy ebből nekik milyen előnyeik származnának. Nem kívánták felbontani az évek óta jól működő Kisnémedi körjegyzőséget (házasság), de felajánlották a csatlakozás lehetőségét. Így a Hírmondóban megjelent cikk szerint Kisnémedire járhattunk volna ügyeinket intézni.

Ez utóbbi kijelentés persze nem igaz, több okból sem. A körjegyzőség nem azt jelenti, hogy mindent a gesztor önkormányzatnál (azaz esetünkben Kisnémedin) lehet intézni, hanem csak annyit, hogy a települések megosztják egymás között a jegyző költségeit, aki a feladatokat minden településen ellátja.
A járások bevezetését követően (2013. január) sem kellett volna Kisnémedire járni, hiszen a járásközpont Vác lesz, tehát az ottani kormányhivatalban intézhetjük majd ügyeinket, már amelyiket persze, hiszen helyben is marad ügyfélszolgálat, amely minden kérést, észrevételt, ügyindítást továbbít majd a járásközpontba. Egyszóval, nem kellene az embereket feleslegesen riogatni olyan dolgokkal, melyeknek a fele sem igaz!

Mindenesetre mi nagyon örülünk, hogy önkormányzatunk ebben a hátralévő néhány hónapban mindent elkövet, hogy megmaradjon helyben a teljes polgármesteri hivatal, a jegyző, és annak a néhány köztisztviselőnek az állása a hivatalban.

Azonban ildomosabb lett volna egy ilyen fajsúlyú kérdésben  előtte meghallgatni a lakosság véleményét, hogy hová kellene társulni, ha már ez muszáj. Ha erről már korábban testületi üléseken vagy az újságban, esetleg közmeghallgatáson érdeklődtek volna,  akkor lehet, hogy nem végződik ilyen csúfosan és keserűen ez a „leánykérés”! Még jöhetnek a hasonló jó csatlakozási ötletek. Mindent bele, van még bő fél év! Reméljük, a következő leánykérés időpontjáról a nyilvánosság is értesül, és szerkesztőségünk is ott tud lenni, hiszen ez mindnyájunkat érintő közügy. És ha már közügyek, érdeklődéssel figyeljük, hogy az óvodai dajka állásra pályázók közül vajon a polgármester rokonságából kapja-e meg valaki az állást vagy egy „kívülálló” személy.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére
wwtunnel.com