Ma 2020. október 24., szombat, Salamon napja van. Holnap Blanka és Bianka napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Mi a baj ezzel a testülettel? – 2. rész

PDFNyomtatásE-mail

A múltkori összefoglalóban ígéretet tettem arra, hogy folytatom az önkormányzattal kapcsolatos problémáink összefoglalását.
Papp István alpolgármester a testületi ülésen azt is a szemünkre vetette, hogy miért lázítjuk az embereket a testület ellen. Sajnos az alpolgármester úr a demokrácia alapelveit nem érti. Az, hogy van egy lelkes kis csapat, aki igyekszik biztosítani a nyilvánosságot, az nem lázítás, valamint az sem lázítás, ha valaki megszervezi, hogy az elégedetlenkedők hangot tudjanak adni véleményüknek, s ezt a véleményt eljuttatja a képviselőkhöz. Az sem lázítás, ha valaki nem ért egyet a testülettel! 

Polgármesterünk egyébként ezt várná el, hiszen már többször kifejtette, hogy miért nem tud mindenki végre az önkormányzat mellé állni, most már vége a választási kampánynak.
Az együttműködéshez pedig két fél kell. Jómagam többször felajánlottam a segítségemet, mind írásban, mind szóban. Például a csatorna-beruházás indulásakor jeleztem a polgármester úrnak, hogy a projektvezetésben szerzett tapasztalataimat szívesen megosztom velük, s támogatom őket, akár a vállalkozóval való egyezkedésben is. Ezek után, soha senki nem keresett meg, hogy segítsek!
Ha tényleg össze kell fogni, akkor a bizottságokban miért csak a polgármester jó emberei ülnek?

Így nekünk tényleg csak a nyilvánosság biztosítása marad, mint feladat! Egyébként a honlapunk látogatottságából és a nyomtatott újságra kapott reakciókból az derült ki, hogy erre itt igenis van igény. Az embereket érdekli a közélet, csak nyomozni már nem fognak egy, a nyilvánosság elöl bujkáló, testületi és bizottsági üléseket meg nem hirdető, önkormányzat után.
Az az állítás sem igaz, Tisztelt Polgármester Úr, hogy a szomszéd településeken hasonló trehányság és rendetlenség lenne a hivatalban. Tessék felmenni a honlapokra, és megtalálhatóak a jegyzőkönyvek, az előterjesztések (kivétel nélkül!). Persze ezzel dolgozni kell! Szervezetten – és ez az, ami itt nagyon hiányzik!

A stílusról

Sajnos több embertől kaptunk visszajelzést, hogy a polgármester időnként megengedhetetlen stílusban beszél mind a lakosokkal, mind az önkormányzati dolgozókkal, ebből már több konfliktusa is volt, mégsem változtat rajta. Ugyanezt a problémát egyébként a jegyző esetében is felvethetjük, hiszen nyilvános testületi ülésen közölte egyik tudósítónkkal, hogy ha nem tetszik valami, „Sződre kell menni lakni”. A mai napig nem sikerült elnézést kérnie, és sajnos erre a testület sem szólította fel. Ugyancsak a jegyző volt, aki közölte az egyik, a hivatalban panaszkodó nyugdíjassal, aki a szemétszállítási díj megállapításának módját kritizálta, és azt kérdezte, mit tegyen, ha nincs tele a kukája: „Üljön bele!” Azt gondolom, hogy egy köztisztviselő ilyet nem engedhet meg magának. Ezen bizony változtatni kellene, mert az emberek ennél jóval több tiszteletet érdemelnének, arról nem is beszélve, hogy a mi adóforintjainkból kapja a fizetését a tisztelt jegyző asszony is!

Az a vád is elhangzott, hogy a FIDESZ helyi szervezete nem vesz részt az település rendezvényein, pedig kapunk meghívót is. Kedves Papp Pista! Kérlek, nézd meg a hivatal iktatókönyvében, hogy van-e ott olyan meghívó iktatva, melyet nekünk küldtek?! Csodálkoznék, ha ilyet találnál. Sajnos ide egy sem érkezett meg, sem a FIDESZ-nek, sem a szerkesztőségnek címezve.
Szeretnék itt egy fontos dologra kitérni. A vacratot.info szerkesztősége nem azonos a helyi FIDESZ szervezettel. A szerkesztőségben több olyan ember is dolgozik, aki nem FIDESZ-tag, és még csak nem is FIDESZ-szimpatizáns. S ez helyi szinten teljesen normális. Nem kell a pártpolitikai nézetünknek megegyeznie ahhoz, hogy a helyi ügyekben egyféleképpen gondolkozzunk. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a helyi FIDESZ támogatja a szerkesztőséget, s egyetért törekvéseivel.
Papp István testületi ülésen elmondott mintegy kétperces monológjából nekem az derült ki, hogy még több mint 10 éves alpolgármesterség után sem érti, hogy hogyan kellene működniük. Alaptétel, hogy minden az önkormányzathoz kapcsolódó információ nyilvános.

Még hosszan sorolhatnám a problémákat, de ezek mindegyike önmagában is egy hosszabb téma. Ezért csak néhány kérdést és felvetést gyűjtök össze a cikk végén!
Az újságban (Vácrátóti Hírmondó) megjelent, hogy március 30-án volt testületi ülés. Ha ez valóban így volt, akkor miért nem került meghirdetésre? Ez így teljesen szabálytalan! Tisztelt Képviselők! Önök valóban a nyilvánosság kizárásával hoznak döntéseket! Vajon miért bujkálnak?

Miért nem képesek nyilvánosságra hozni, most már hónapok óta, hogy mennyi a polgármester tiszteletdíja? Miért kell szorzószámokkal játszani, miért nem lehet leírni, hogy hány ezer forint?
Önök tudják, hogy a településünk csőd közeli helyzetben van? A csatorna kapcsán az önkormányzat kezességet vállalt azért, hogy a lakosok a csatorna hozzájárulást befizetik. Tudomásunk szerint közel 40 százaléka a háztartásoknak még nem fizetett. Ez legalább 200 családot jelent, családonként 150.000 Ft hozzájárulást számolva ez közel 30.000.000 Ft. Miből fogja ezt kifizetni a falu, ha a bank jelentkezik a pénzéért? Márpedig a bank még ebben az évben kéri a pénzt!

A presztízsberuházásokról

A polgármester mindig elmondja, hogy milyen szép a főtér, az óvoda, az iskola, a tornacsarnok és a művelődési ház, nem beszélve a csatornáról, és most már a csapadékvíz elvezetéséről. Valaki végiggondolta, hogy hova vezet ez az erőltetett tempójú fejlődés, amikor a településnek továbbra sincs megtartóereje? A fiatalok nem tudnak munkába járni, mert tömegközlekedés szinte nem létezik. Autóval közlekedni pedig a jelenlegi benzinárak mellett igen drága mulatság. Mi marad? El lehet költözni, Sződre, Vácra, Pestre, Veresre. Oda, ahonnan be lehet jutni a munkahelyre. Innen sajnos ez nem működik.
Munkahely pedig helyben nincs! Az elmúlt 22 évben egyetlen testület sem volt, mely komolyan foglalkozott volna azzal, hogy munkahelyet teremtsen itt helyben.
Bizony, ez most egy öregedő település, ahonnan a felnövekvő generációk elmennek. Ezen nagyon nehéz lesz változtatni. Sajnos a Vácrátóti Hírmondóban írt képviselői cikkekből nekem az derült ki, hogy a jelenlegi vezetés nem is akar ezeken a tényeken változtatni! Szomorú!

Kalotay Balázs

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére