Ma 2019. március 25., hétfő, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton

PDFNyomtatásE-mail

2012. április 26. – Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében lezárult az a megújuló energiaforrásokra támaszkodó fűtéskorszerűsítésre és távhőellátó rendszer kiépítésére irányuló beruházás, amelynek eredményeként a Nemzeti Botanikus Kert üvegházai, a kutatóközpont épületei, valamint egyes helyi önkormányzati fenntartású létesítmények energiatakarékos, hatékony módon biztosíthatják hőellátásukat.

Az Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton című projekt a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok társfinanszírozásával valósult meg.
A beruházás a kutatóintézet és Vácrátót település energetikai fejlesztését irányozta elő, a hőellátó rendszer megújítása pedig a környezet megóvását, a természeti erőforrásainkkal való fenntartható gazdálkodást segítette. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont mintát ad a megújuló energia felhasználásának lehetséges módjaira, és ezzel összhangban, a Nemzeti Botanikus Kert látogatottságát kihasználva, aktívan részt vesz a környezettudatos szemlélet terjesztésében. Az egymást kiegészítő megújuló energiaforrásokra való átállás innovatív műszaki megoldások bevezetését tette lehetővé.


A környezetbarát fűtés kialakítására a Vácrátóti Botanikus Kert trópusi gyűjteményeinek otthont adó üvegházak jelentős hőigénye miatt volt szükség, ugyanakkor közvetetten a település is a fejlesztés azonnali haszonélvezőjévé válhatott. Vácrátót önkormányzati fenntartású épületei – az óvoda, az iskola, a sportcsarnok és a polgármesteri hivatal – a projekt keretében kiépített távhőellátó rendszerbe léptek be.
A projekt energetikai hatékonyságát – a geotermikus kútpár, a biomasszakazán és földgázkazán üzembe helyezését követően – több energetikai és klímavédelmi indikátor mutatja. Az építmények összhőigénye évente várhatóan összesen 226 megawattórával lesz kevesebb. Évente 2622 megawattóra földgáz-tüzelésű hőtermelés helyett megújuló alapú,1749 megawattóra geotermális hőhasznosítás valósul meg. A Vácrátóton alkalmazott korszerű és környezetbarát megoldásoknak köszönhetően a szén-dioxid-kibocsátás pedig évente 533 tonnával csökkenhet.

A körülbelül 2000 négyzetméternyi összterületen elhelyezkedő üvegházak és az akadémiai kutatóintézet hőellátását korábban egyedi földgáztüzelésű kazánok fedezték. A projekt keretében létesült egy, óránként mintegy 60 köbméter vízáramú, 60 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű vizet szállító, nyerő és visszasajtoló geotermikus kútpár, amely az alaphőigényeket látja el. A csúcshőigények fedezésére egy 1200 kilowatt hőteljesítményű biomasszakazánt építettek, amelynek üzemeltetéséhez faaprítékot használnak. A biztonsági tartalék szerepét két 600 kilowatt hőteljesítményű földgázkazán tölti be. Az erőmű távhőrendszerben biztosítja a kutatóintézet hőigényeit, s emellett gondoskodik Vácrátót egyes önkormányzati épületeinek hőellátásáról is


A projekt részeként megépült Látogatóközpont már a passzív napenergia-hasznosítás elvén működik. A passzív ház zöldfelületű tetőzetén napelemes villamosenergia-termelés zajlik, amely részben az épület villamosenergia-ellátását fedezi, részben a helyi villamoshálózatra termel. Az épületben kialakított konferenciaterem alkalmas ismeretterjesztő előadások, rendhagyó tanórák helyszínéül, szakmai csoportok, szakirányú képzésben részt evő diákok számára konferenciák megrendezésére. Ehhez kapcsolódik a Túl nagy lábon élünk című szemléletformáló, interaktív állandó kiállítás is.


Az energiakorszerűsítési projekt teljes beruházási költsége közel egymilliárd forint volt, amelynek 85 százalékát a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok, 15 százalékát pedig a Magyar Tudományos Akadémia állta.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére