Ma 2019. június 27., csütörtök, László napja van. Holnap Levente és Irén napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Mi a baj ezzel a testülettel?

PDFNyomtatásE-mail

Érdekes helyzetnek lehettek szem és fültanúi azok, akik részt vettek a 2012.04.05-én tartott testületi ülésen. Előbb a polgármester szólt ki a megjelent vendégeknek (kétszer is) „lehet mosolyogni”, majd az alpolgármester helyéről kifordulva címzett néhány igen kedves mondatot nekem és azoknak akik a vacratot.info szerkesztőségében dolgoznak.

Azt kell, hogy mondjam mindkét eset etikátlan volt, hiszen egy testületi ülésen nem adatik meg a vendégeknek a hozzászólás lehetősége. Csak a testület jóváhagyásával van lehetősége a vendégeknek megszólalni, de a polgármester, aki egyébként az ülést vezeti és a rendért felel, kísérletet sem tett, hogy a megszólított válaszolhasson. Így most ezen a felületen adok választ az ott elhangzottakra egy részére.

Papp István mintegy két perces monológjából nekem az derült ki, hogy még több mint 10 éves alpolgármesterség után sem érti, hogy hogyan kellene működniük. Alaptétel, hogy minden az önkormányzathoz kapcsolódó információ nyilvános.

Ezt egyébként Csonka Ferencné sem érti, mert folyamatosan a bizalmas adatokért remeg, azokért melyek nem lehetnek bizalmasak. Hiszen közpénzekről szólnak.
A nyilvánosságba beletartozik, hogy a nálam lévő, de a falu lakosainak fontos információkat publikálom. Egyszerű példa, a jegyző számon kérte honlapunkon (személyesen rajtam), hogy milyen alapon tettük közzé a kéményseprő levelét, melyet neki, azaz a jegyzőnek írt. A közzétételt a kéményseprő kérte, mert korábban a hivatal a füle botját sem mozgatta a korábbi megkeresésükre, s a közzétételt követően jelentősen javult a kötelező szolgáltatást igénybe vevők száma a településen.
Arról már nem is beszélve, hogy a testület határozatot hozott honlapunkról (teljesen törvénytelenül), hogy ne közöljünk információkat az önkormányzatról és intézményiről! Mindezt a XXI. században!

De nem csak a nyilvánosság hiánya a probléma. A szervezetlenség, rendetlenség és lustaság is. Sajnos nem tudom másnak, mint rendetlenségnek és lustaságnak betudni azt, hogy 7 azaz hét hónapja 2011.09.22 lezajlott testületi ülések jegyzőkönyve a mai napig nem került fel a honlapra. Ezért a jegyző felelős, aki munkatársaink kérésére, amikor kérték a jegyzőkönyvek másolatát (természetesen a másolási díjat kifizetjük) azt a választ adta, figyelem képviselő hölgyek és urak, hogy az Önök hibája, hogy nincsenek kész a jegyzőkönyvek. Ugyanis a jegyzőkönyv hitelesítők mind a mai napig nem voltak képesek kézjegyükkel ellátni azokat a fránya dokumentumokat.
Hogy miért olyan fontos ez?

A falu életét nagyban befolyásoló döntések nincsenek így hitelesen rögzítve, így az állampolgár nem tud tájékozódni hivatalos és megbízható forrásból, csak a Vácrátóti Hírmondóból vagy az általunk üzemeltetett honlapról és a Helyi ügyekből. Mindkettő fontos és jó dolog, de nem pótolhatja a hivatalos tájékoztatást.

A testület soha nem számoltatja be a polgármestert!

Korábban már kérdésként tettük fel, hogy miért nem számol be a polgármester a testületnek, akkor sem kaptunk érdemi választ. Miért fontos ez? A testület a polgármester munkáltatója, a képviselők az eléjük kerülő ügyekben döntenek, de ezen döntéseket utána valakinek, vagy valakiknek végre kell hajtania, ez vagy a polgármester vagy a jegyző. Mivel soha nincs visszacsatolás, így a testület nem tudja, hogy a döntései valóban megvalósulnak-e, főleg, hogy határidőre. Ha nem lenne a hivatal olyan szervezetlen, mint amilyen jelenleg, akkor egy kis odafigyeléssel ez a kérdés is orvosolható lenne. Sajnos erre most reményt sem látok. Így persze elsikkadnak felvetések, jó ötletek is mert nincs ezeknek gazdája.

A konyha működéséről.

Mint a bizottsági ülésen kiderült évekig senkit nem érdekelt, hogy mi történik, minden ment a szokott módon. Azután egyszer csak a jogszabályváltozás hatására izgalmas kérdés lett a költségvetés mínusza. Abba a tisztelt képviselők belegondoltak. hogy a konyhavezető munkáltatója a polgármester. Vajon ki a felelős azért, ha a beosztottja nem megfelelően végzi a munkáját, s a beosztott figyelmét erre soha senki nem hívja fel. Ha visszanézik a korábbi testületi ülések videóit, akkor a testület tárgyalta a különböző szervezetek - különböző minőségű, de mégiscsak létező - beszámolóját. Vajon a konyha esetében erre miért nem került sor? Ugye nem kell feltennem a kérdést, hogy ennek ki a felelőse? Miért csak most fognak elégedettségi mérést végezni a fogyasztók között. Legalább Horváth Mátyásnak, aki egy bankban dolgozik, tudnia kellene, hogy az ügyfél elégedettség mérése a végzett munkát a legjobban jellemzi. A takarékos gazdálkodásnak nem csak akkor kell érvényesülnie, ha nincs pénz, hanem akkor is ha van, mert ez a köz pénze. Ezzel ezidáig is Önök gazdálkodtak, lehet, hogy nem eléggé felelősen?

Szervezetlenség

A nagy elmélyült munkálkodásban és a jegyző igen megalapozott szakmai támogatásával a testület alkotott már olyan rendeletet is, melyről kiderült, hogy jogszabály ellenes (hulladékszállítási díjak emelése).  Tessék mondani, a jegyző miért nem tudja, hogy mit lehet és mit nem? De még az sem baj ha nem tudja mindig azonnal, de egyszer legalább mondja azt, hogy holnapra utánanézek, s tegye is ezt meg.
A konyha esete a legjobb példa, ahol elhangzott, hogy csak azért nem a vácrátóti konyha szállít a környező településeknek (akik egyébként megkeresték a mi önkormányzatunkat), mert nem tudták eldönteni, hogy 50 adagonként kell-e plusz egy alkalmazott a konyhán, s ha kell akkor ez persze nem éri meg. Ennek miért nem ment utána azonnal a polgármester és jegyző, ez miért nem volt olyan fontos és sürgős, mint most az ajánlatok bekérése a külső szolgáltatóktól?
Még hosszan sorolhatnám a problémákat, tervezem is, hogy folytatom, mert Papp István erre személyesen felkért monológjában, ezeken azonban javítani, változtatni kellene. Nos képviselő hölgyek és urak, most Önökön a sor. Csak az Önök hozzáállásán múlik, hogy ráncba tudják és akarják e szedni a jegyzőjüket és a polgármesterüket.

Még nem késő!
Sok sikert a munkájukhoz. Mi a nyilvánosságot továbbra is biztosítjuk!

A szerkesztőség gondolatait csokorba szedte és leírta: Kalotay Balázs

 

Hozzászólások 

 
#1 Évika 2012-04-28 18:03
Ezeket a megnyilvánuláso kat látva remélem nem ülnek sokáig a székükbe a képviselő urak és hölgyek.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére