Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

A régi lett az új – nem változott a művelődési ház vezetése

PDFNyomtatásE-mail

November 28-án nyilvános testületi ülés keretében ismét megválasztották Wildmann Erikát a Vácrátóti Gárdonyi Géza Művelődési Ház vezetőjének.
Gratulálunk a kinevezéséhez!
 

Sajnos a testületi döntésből a heti 20 órás állásra vonatkozó  bruttó 121.010 forintos havi illetmény összegén és a kinevezés ötéves időtartamán túl nem tudtunk meg semmit, mivel nem született döntés pl. arról, hogy milyen egyéb juttatásokat (mobiltelefon-költségtérítés, utazási költségtérítés stb.) kap a művelődési ház vezetője.

Wildmann Erika egy korábbi testületi ülésen beszámolt az elmúlt tizenegy éves tevékenységéről, a programokról és azok sikerességéről.
A beszámolóban, mely az önkormányzat honlapján olvasható, Wildmann Erika leírt néhány olyan gondolatot is, amiből talán érzékelhető, hogy egy újraválasztást követően is csak a szokásos, eddig is "kötelező gyakorlatként" megtartott rendezvényeken, ünnepeken és szüreti mulatságokon kívül, nem várható jelentős változás a művelődési ház életében, koncepciójában.
A régi-új vezető azt is leírta, hogy közösségi szinten sincs már az a korábbi támogatottság a mögötte, ami régen megvolt. Idézünk a művelődési ház vezetőjének beszámolójából:  „Egy idő elteltével a világ negatív szele megbontotta a kis közösségünket. 2000-ben egy aktív közösség összetartó ereje segítette a művelődési ház munkáját. Ez az erő már nem formálja művelődési ház életét...”

Mivel új ötletek sem a beszámolóban sem a meghallgatáson nem bukkantak fel a vezető asszony gondolat menetében, ami talán visszavezethető arra, hogy talán már ő is belefáradt a programok szervezésébe. Ha pedig így lenne, joggal teszi fel a kérdést az ember, hogy miért is pályázott újra? Mint ahogy azt is joggal kérdi az ember, hogy vajon a képviselő-testületnek miért nem sikerült választani a 10 beérkezett pályázat, és az abból meghallgatott öt jelölt közül olyat, akik új színt, illetve új ötleteket vihettek volna a falu kulturális életébe?

Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a vezetői állásra kiírt pályázat eltérő feltételekkel szerepelt a község honlapján, és más jelent meg a nemzeti közigazgatási intézet állásportálján. Szerencsére így is volt öt érvényes pályázat. A testületi ülésen érdekes és színes ötletekkel teli pályázatokat ismerhettünk meg, a külső pályázók közül többen friss szellemet vihettek volna a falu kulturális életébe

Pedig a jelentkezők között lehetett válogatni, volt aki szakmai tapasztalattal és volt aki anélkül vágott neki a pályázatnak. De lett volna olyan is aki képes lett volna Vácrátótra költözni családjával az állás miatt. És volt olyan is aki visszalépett volna amikor megtudta, hogy a korábbi művelődési ház vezető is pályázott mert idézzük benne volt "betyárbecsület". Mivel a jelenlévők is teljes bizonytalanságban ültek az ülésen ezért nem volt könnyű dolguk a jelentkezőknek. Akadt olyan képviselő (Horváth Mátyás) is aki nem tudott részt venni a személyes meghallgatáson, szerencsére ez nem befolyásolta őt sem a helyes döntés meghozatalában.

A döntést végül a testület a két szempont alapján hozta meg: az egyik a helyismeret, a másik pedig a bejáratottság, „mert az Erikát már mindenki ismeri”.
Ez a helyzet is jól példázza, hogy a településen mennyire nehéz változtatni a „jól bejáratott” dolgokon, még ha azok úgy is működnek, ahogy.

Tekintsék meg a döntés pillanatait:


Reméljük, a kinevezést követően azért némileg javul a művelődési ház kommunikációja a lakossággal – a postaládákba mindenkihez eljuttatott szórólapokon (amelyek nem jutnak el mindenkihez), a névre szóló meghívókon (amiről nem tudni, kik kapják, mennyit és milyen szempontok alapján), valamint a szóbeszéd útján terjedő programajánlatokon kívül talán kicsit több kellene tenni az elkövetkező években.
 
Azért számos kérdés merül fel bennünk, gondolatébresztőnek néhány ezekből:

A régi - új vezetőhöz:


- Milyen módon számol el a megbízott vezető a havi munkaidejével (heti 20 óra)?
- Milyen, a lakosság többségét a művelődési házba vonzó programot kíván rendezni a vezető asszony a következő években?
- Mikor lesznek programok a hagyományőrző egyesület próbáin kívül a művelődési házban?
- Miért nem látunk egy részletes statisztikát a művelődési ház kiadásairól-bevételeiről, a látogatókról?
- Ha tényleg ennyire rossz a település anyagi helyzete, akkor miért kell egy húszórás állásra olyan embert kiválasztani, akinek a bérbesorsolása a legmagasabb – a pótlékokkal együtt 121 ezer forint? Miért nem lehet a döntésnél ilyen szempontokat is figyelembe véve válogatni a jelöltek között?
- Ha tényleg nincs a falunak 100 ezer forintja, hogy támogasson egy, a településről szóló könyvet – ami vitathatatlan kulturális érték –, akkor arra miért telik, hogy húsz órában valakit havi 121 ezer forintért foglalkoztasson?

Minden bizonnyal most sem kapunk majd választ ezekre a kérdésekre a település vezetőitől, de legalább mindenki nyugodtabb lesz, hogy Vácrátóton továbbra is a „jól bejáratott” módon folynak a dolgok – a művelődési házban is.
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére