Ma 2019. március 25., hétfő, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.
Köszöntjük a Vacratot.info Vácrátót első civil hírportálján! Regisztráljon az oldalra, hogy kommentálhassa a híreinket és iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb információkért! Észrevételeiket és a fontosnak tartott információikat várjuk az info@vacratot.info címre. **** Felhívás! Keressük a vácrátóti általános iskolában készült tablóképeket és közös osztályképeket! Az 1955 előtti évfolyamokból 1969,1972,1974, 1978, 1979, 1981-ben iskolát kezdők, valamint az 1983-2013 közötti osztályfotókat. A képeket szekennelve az info@vacratot.info címre várjuk, vagy személyesen leadhatók Vácrátót, Ady Endre utca 68 alatt. Kérjük a képekhez mellékeljék a rajta lévők névsorát.

Híreink

Developed by JoomVision.com
Beszédes múlt, bizonytalan jövő

Beszédes múlt, bizonytalan jövő 

2014. október közepén új polgármestert és képviselőtestületet választott a falu. A választási...

Bővebben...

Emlékezzünk a régiekre

Emlékezzünk a régiekre 

Szerkesztőségünk ötlete alapján 1 évvel ezelőtt a vacratot.info és a helyi Fidesz közösen állított...

Bővebben...

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben

Vigyázó Sándor szobor a Botanikus kertben 

Az átadási ünnepséget későbbre tervezik, de elkészült Vigyázó Sándor gróf...

Bővebben...

Mátyás a hazug!

Mátyás a hazug! 

Az, hogy folyamatosan támadnak és megpróbálnak bennünket befeketíteni a falu pénzén lassan már...

Bővebben...

Döbrögi az igazságos

Döbrögi az igazságos 

Kedves olvasók, bizonyára önök is látták a helyi vezetés propagandájának friss számát....

Bővebben...

Ezért!

Ezért! 

Tisztelt Polgármester úr, és képviselőtestülete. Önök a helyi Fidesz elnökének novemberben kifejtették nézetüket, hogy Harrach Péter...

Bővebben...

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben

Húsvét és Föld Napja a Botanikus kertben 

Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket. – Tekints be a zuzmók különös...

Bővebben...

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN!

NYOMOZZ NÖVÉNYEK UTÁN AZ IRODALOMBAN! 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025...

Bővebben...

Országgyűlési választások Vácrátóton

Országgyűlési választások Vácrátóton 

Kedves olvasók, bár bizonyára a különböző híradásokból értesültek az 2014. Április...

Bővebben...

Iskolai farsang 2014 

Pénteken tartották meg az iskolai farsangot. Az erről készült videót a cikk további részében...

Bővebben...

Zöld híd teleplátogatás

Zöld híd teleplátogatás 

Tisztelt Vácrátóti Lakosok! Szeretném megosztani Önökkel a február 21.-én a Zöld Híd...

Bővebben...

Pre 1 2 3 4 5 6 Next

Meghívó könyvbemutatóra

PDFNyomtatásE-mail

Volentics Gyula A vácrátóti kígyósi kápolna története című tanulmányának vetítéssel egybekötött könyvbemutatója, 2012. január 27-én pénteken 18:00-kor kerül megrendezésre a sződi faluházban. ( Sződ,  Dózsa György út 100.)

Egy újabb kiadvány Vácrátót múltjáról
A kígyósi kápolna története

Néhány napon belül napvilágot  lát az ötven éve széthordott, a Kígyós-pusztán hajdan állt kicsiny istenháza története.

Az 1820-ban egy szegény juhász, Majsai János által hálából építtetett templomocska története rendhagyó. Nem földesúr vagy püspök volt építésének elrendelője, hanem felajánlásból, a szamara által a föld alól kikapált korsónyi aranyat lelt, és ezáltal gazdaggá lett birkapásztor volt az épület megálmodója. Sajnos a II. világháborús harcok idején olyan jelentős károkat szenvedett, hogy többszöri próbálkozás után sem sikerült az utókornak megmenteni. A Kígyó-hegy szőlőkultúrájának leáldozásával nemcsak a pincesor, hanem az azon álló, a lakott településektől (Vácrátót, Vácduka, Váchartyán, Csörög) jelentős távolságra fekvő szakrális hely sorsa is megpecsételődött. A környékbeli lakosság az 1950-es évek építőanyag ínségében annyira széthordta tetőzetét, hogy 1962-ben már csak falmaradványai álltak.
Szerencsére még a front ideérkezése előtt sikerült a kápolna oltárképét – mely a kincset talált juhászt és három társát ábrázolja – a rátóti templomba menekíteni. De nemcsak ezt a karzat alatt lévő jelentős alkotást sikerült a szerzőnek a kápolna hajdani berendezési tárgyai közé sorolnia, hanem az orgona mellett látható 18-19. századi nagyméretű festményeket is. Ezek egyike a Rózsafüzér Királynéját (Olvasós Boldogasszony), míg a másik Keresztelő Szent Jánost ábrázolja.


A helyszíni terepbejárás előkészítése során a tanulmány szerzőjének, a szomszédos Sződön lakó Volentics Gyulának nagy segítségére volt a korabeli és új térképek egymásra rajzolásával, ezáltal a kápolna pontos helyének a meghatározásával a vácrátóton élő dr. Balogh Ágnes. A hegyen, a hajdan volt pincék maradványai között csak a kápolna előtt álló, több száz éves kőkereszt talapzatát sikerült fellelniük a kutatóknak, melynek fotója, az épületrom és az oltárok képeivel együtt bekerült a kiadványba.
A füzetet a HELYI ÜGYEK és a VARATOT.INFO jelentős anyagi támogatásával a Sződi Helytörténeti Alapítvány adja ki, de az érdeklődök helyben is hozzájuthatnak.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal tetejére